Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 6530639

Wyrażenie (3a+ 2b)(2b − 3a) jest równe
A) 9a2 − 12ab + 4b 2 B) 4b2 − 9a2 C) 4b2 + 12ab + 9a 2 D) 9a 2 − 4b 2

Wersja PDF
Rozwiązanie

Sposób I

Korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów.

x2 − y2 = (x − y)(x + y)

Mamy zatem

 2 2 2 2 (3a + 2b)(2b − 3a) = (2b + 3a)(2b − 3a) = (2b) − (3a) = 4b − 9a .

Sposób II

Liczymy

(3a + 2b)(2b − 3a) = 3a(2b − 3a) + 2b(2b − 3a) = 2 2 2 2 = 6ab− 9a + 4b − 6ab = 4b − 9a .

 
Odpowiedź: B

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!