Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 2326086

Jeżeli  2 x − (a − x)(b − x ) = 0 to
A) x = aab+b- , gdy a+ b ⁄= 0 B) x = aa−bb- , gdy a ⁄= b
C) x = ab-- b−a , gdy a ⁄= b D) x = − -ab- a+b , gdy p ⁄= q

Wersja PDF
Rozwiązanie

Przekształcamy daną równość tak, aby obliczyć x .

 2 2 2 0 = x − (a − x)(b − x) = x − (ab− ax− bx + x ) 0 = −ab + ax + bx ab ab = x(a + b) ⇒ x = -----. a + b

 
Odpowiedź: A

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!