Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 4989527

Skróć wyrażenie (x+1)2−-(2x−-1)2- 2x−x2 . Podaj konieczne założenia.

Wersja PDF
Rozwiązanie

Mianownik w danym wyrażeniu musi być niezerowy, więc musi być

 2 2x − x ⁄= 0 x (2− x) ⁄= 0 x ⁄= 0 i x ⁄= 2.

Przekształcamy teraz dane wyrażenie.

(x + 1)2 − (2x − 1)2 x 2 + 2x + 1− (4x 2 − 4x+ 1) ---------------------= ----------------------------- = 2x − x2 x (2− x) − 3x 2 + 6x − 3x + 6 − 3(x − 2 ) = ----------- = --------- = -----------= 3. x (2− x) 2 − x − (x− 2)

 
Odpowiedź: 3 dla x ⁄= 0 , x ⁄= 2

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!