Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 6579276

Skróć wyrażenie (2x+-1)2−-(x−-1)2- x2+2x . Podaj konieczne założenia.

Wersja PDF
Rozwiązanie

Mianownik w danym wyrażeniu musi być niezerowy, więc musi być

 2 x + 2x ⁄= 0 x (x+ 2) ⁄= 0 x ⁄= 0 i x ⁄= − 2.

Przekształcamy teraz dane wyrażenie.

(2x + 1)2 − (x − 1 )2 4x 2 + 4x + 1− (x 2 − 2x + 1) ---------------------= ----------------------------- = x2 + 2x x (x+ 2) 3x 2 + 6x 3x + 6 3(x + 2) = --------- = ------- = --------- = 3. x (x + 2) x + 2 x + 2

 
Odpowiedź: 3 dla x ⁄= 0 , x ⁄= −2

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!