Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 7891202

Korzystając ze wzoru  ′ 1 (ln x) = x wyprowadź wzór na pochodną funkcji f (x) = logax .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Korzystamy ze wzoru na zmianę podstawy logarytmu.

 ( ) ′ ′ 1 (log x )′ = ln-x = (lnx-)-= -x--= --1--. a ln a ln a lna x ln a

 
Odpowiedź: f′(x) = -1-- xln a

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!