Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 3090526

Rozwiązaniem równania 2x−1- 5−2x- 3x+1 = 2−3x jest
A) x = 76 B) x = − 76 C) x = 1 2 D) x = − 1 2

Wersja PDF
Rozwiązanie

Oczywiście mianowniki muszą być niezerowe, czyli  1 x ⁄= − 3 i  2 x ⁄= 3 .

Przekształcamy równanie

2x-−--1 = 5-−-2x- / ⋅(3x + 1 )(2− 3x ) 3x + 1 2 − 3x (2x − 1)(2 − 3x ) = (5− 2x)(3x + 1 ) 2 2 4x − 6x − 2 + 3x = 15x + 5 − 6x − 2x − 7 = 6x / : 6 x = − 7. 6

 
Odpowiedź: B

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!