Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 9855970

Rozwiązaniem równania −-2x+-6 x− 3 = x jest
A) x1 = − 2 B) x1 = − 2, x2 = 3 C) x1 = − 3, x2 = 2 D) x1 = 3

Wersja PDF
Rozwiązanie

Sposób I

Liczymy

 −-2x+--6- −-2(x−--3)- x = x − 3 = x − 3 = − 2.

Jedynym pierwiastkiem równania jest więc x = − 2 .

Sposób II

Liczymy

−-2x-+-6- x− 3 = x / ⋅(x − 3 ) 2 − 2x + 6 = x − 3x x2 − x − 6 = 0 Δ = 1+ 24 = 25 1− 5 1+ 5 x = -----= − 2 ∨ x = ------= 3. 2 2

Rozwiązanie x = 3 musimy jednak odrzucić, bo liczba ta nie należy do dziedziny równania.  
Odpowiedź: A

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!