Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 2533211

Wyznacz f(x + 1 ) jeżeli  2 f(x − 1) = 2x − 3x + 1 .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Mamy wzór na f(x − 1 ) . Jak z niego dostać wzór na f (x+ 1) ? – wystarczy zamiast x podstawić x + 2 :

 2 f(x + 1) = f((x + 2)− 1) = 2(x + 2) − 3(x + 2 )+ 1 = = 2x 2 + 8x + 8 − 3x − 6+ 1 = 2x2 + 5x + 3.

 
Odpowiedź:  2 f(x + 1) = 2x + 5x + 3

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!