Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 2328143

Rozwiąż równanie  2 2 (x+ 1) + (x− 3)(x + 3) = 2(x − 1) .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Będziemy korzystać ze wzorów:

 2 2 (a− b )(a+ b ) = a − b (a+ b )2 = a2 + 2ab+ b2 2 2 2 (a− b ) = a − 2ab+ b .

Liczymy

 2 2 (x + 1) + (x − 3)(x + 3) = 2 (x− 1) x2 + 2x + 1 + x2 − 9 = 2 (x2 − 2x+ 1) 2x2 + 2x − 8 = 2x2 − 4x + 2 5 6x = 10 ⇒ x = -. 3

 
Odpowiedź:  5 x = 3

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!