Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 3316551

Rozwiąż równanie:  2 2(2x − 3)(x+ 1)− 5(x − 1) = 2(x − 2)(x − 1) .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Przekształcamy podane równanie:

 2 2(2x − 3)(x + 1) − 5(x − 1 ) = 2(x − 2)(x − 1) 2(2x2 − x − 3) − 5(x2 − 2x + 1 ) = 2(x2 − 3x + 2) 2 2 2 4x − 2x − 6 − 5x + 10x − 5 = 2x − 6x + 4 − 3x2 + 14x − 15 = 0 / ⋅(− 1) 3x2 − 14x + 15 = 0

Pierwiastki wyznaczamy teraz ze wzoru z Δ -tą:

Δ = 142 − 4 ⋅3⋅1 5 = 196 − 180 = 16 = 42 14 − 4 5 x1 = -------= -- 6 3 14-+-4- x2 = 6 = 3

 
Odpowiedź: x1 = 5,x2 = 3 3

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!