Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 4509485

Rozwiąż równanie  2 (x− 3) = (x − 3)(x + 3) − 6 .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Będziemy korzystać ze wzorów:

 2 2 (a− b )(a+ b ) = a − b (a− b )2 = a2 − 2ab+ b2.

Liczymy

(x − 3)2 = (x − 3)(x+ 3)− 6 2 2 x − 6x + 9 = x − 9− 6 − 6x = −2 4 ⇒ x = 4.

 
Odpowiedź: x = 4

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!