Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 5218110

Rozwiąż równanie  2 2 (x− 3) = x − 3(x + 1) .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Będziemy korzystać ze wzoru skróconego mnożenia na kwadrat różnicy

(a− b )2 = a2 − 2ab+ b2.

Liczymy

 2 2 (x − 3) = x − 3(x + 1) 2 2 x − 6x + 9 = x − 3x− 3 12 = 3x ⇒ x = 4 .

 
Odpowiedź: x = 4

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!