Zadanie nr 6889945
Okrąg jest styczny do osi układu współrzędnych w punktach i
oraz jest styczny do prostej
w punkcie
, gdzie
. Wyznacz równanie prostej
.
Rozwiązanie
Rozpoczynamy od szkicowego rysunku.
Środek okręgu musi być punktem wspólnym prostych i
, czyli jest to punkt
. Promień okręgu jest równy 2, więc okrąg ten ma równanie
![(x + 2)2 + (y − 2)2 = 4.](https://img.zadania.info/zad/6889945/HzadR4x.gif)
Wiemy, że punkt leży na pionowej prostej
, sprawdźmy jakie punkty okręgu leżą na tej prostej. Podstawiamy
w równaniu okręgu.
![2 2 (− 1+ 2) + (y− 2) = 4 (y − 2)2 = 3 √ -- √ -- y − 2 = − 3 ∨ y − 2 = 3 √ -- √ -- y = 2 − 3 ∨ y = 2 + 3.](https://img.zadania.info/zad/6889945/HzadR8x.gif)
Ponieważ musi być
.
Sposób I
Szukana prosta to prosta prostopadła do prostej
i przechodząca przez punkt
. Można więc napisać równanie prostej
wyznaczając najpierw równanie prostej
, a potem pisząc równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez
. My jednak skorzystamy z gotowego wzoru na równanie prostej prostopadłej do wektora
i przechodzącej przez punkt
![p(x − x0) + q(y − y0) = 0 .](https://img.zadania.info/zad/6889945/HzadR19x.gif)
W naszej sytuacji mamy
![→ −→ √ -- √ -- v = SC = [− 1 + 2,2 + 3 − 2] = [1, 3]](https://img.zadania.info/zad/6889945/HzadR20x.gif)
oraz . Prosta
ma więc równanie
![√ -- √ -- 1√(x-+ 1) + 3(y√−-2 − 3 ) = 0 3y + x − 2 − 2 3 = 0.](https://img.zadania.info/zad/6889945/HzadR23x.gif)
Sposób II
Proste przechodzące przez przez punkt mają postać
![√ -- y = a(x + 1) + 2+√ -- 3 y − ax − a− 2 − 3 = 0.](https://img.zadania.info/zad/6889945/HzadR25x.gif)
Prosta ta będzie styczna do danego okręgu dokładnie wtedy, gdy jej odległość od punktu będzie równa 2. Korzystamy ze wzoru na odległość punktu
od prostej
:
![|Ax-0√-+-By-0 +-C|. A 2 + B 2](https://img.zadania.info/zad/6889945/HzadR29x.gif)
W naszej sytuacji mamy równanie
![√ -- |2 + 2a − a − 2− 3| -------√------2------- = 2 √ --1 + a∘ ------ |a− 3| = 2 1 + a2 /()2 2 √ -- 2 a − 2a 3 + 3 = 4 + 4a 2 √ -- 0 = 3a + 2a 3+ 1 Δ = 12 − 12 = 0 √ -- √ -- a = −b-= −-2--3-= − --3. 2a 6 3](https://img.zadania.info/zad/6889945/HzadR30x.gif)
Prosta ma więc równanie
![√ -- √ -- y = − --3(x + 1 )+ 2 + 3 3-- -- √ 3 2√ 3 y = − ---x + 2 + ----. 3 3](https://img.zadania.info/zad/6889945/HzadR32x.gif)
Odpowiedź: lub równoważnie