Zadanie nr 4924981
Wyznacz zbiór wartości funkcji
![√ -- 2 2 f (x) = 2 − 2 3 sin x cosx − 3 sin x − cos x.](https://img.zadania.info/zad/4924981/HzadT0x.gif)
Rozwiązanie
Sposób I
Przekształćmy najpierw podany wzór funkcji. Będziemy korzystać ze wzorów
![sin 2x = 2sin xcos x cos2x = 1 − 2sin2 x.](https://img.zadania.info/zad/4924981/HzadR0x.gif)
Aby móc skorzystać z drugiego z tych wzorów, zamienimy na
(z jedynki trygonometrycznej).
![√ -- f (x) = 2 − 2 3 sin x cosx − 3 sin2x − cos2 x = √ -- = 2− 3 sin2x − 3sin2x − (1 − sin2 x) √ -- 2 = 1− 3 sin2x − 2sin x = −√ 3-sin2x + 1− 2 sin2x √ -- = − 3 sin2x + cos2x .](https://img.zadania.info/zad/4924981/HzadR3x.gif)
Przekształcimy dalej otrzymany wzór, korzystając z tożsamości
![sin (x− y) = sin xcos y− sin y cosx .](https://img.zadania.info/zad/4924981/HzadR4x.gif)
![√ -- − 3sin 2x+ cos2x = ( √ -- ) − 2 --3-sin2x − 1-cos2x = 2 2 ( ) − 2 cos π sin 2x − sin π-cos 2x = ( 6 ) 6 − 2sin 2x − π- 6](https://img.zadania.info/zad/4924981/HzadR5x.gif)
Widać teraz, że zbiór wartości danej funkcji, to przedział .
Sposób II
Tak jak w poprzednim sposobie sprowadzamy funkcję do postaci
![√ -- f(x) = − 3 sin2x + cos2x .](https://img.zadania.info/zad/4924981/HzadR7x.gif)
Aby znaleźć zbiór wartości funkcji , zbadamy jej minima i maksima. W tym celu liczymy pochodną
![√ -- f ′(x ) = − 2 3co s2x − 2 sin 2x](https://img.zadania.info/zad/4924981/HzadR9x.gif)
i szukamy jej miejsc zerowych. Pochodna nie jest równa 0 dla , więc możemy założyć, że
.
![√ -- − 2 3 cos 2x− 2sin 2x = 0 / : 2c os2x √ -- sin2x-- − 3 = cos2x √ -- − 3 = tg 2x](https://img.zadania.info/zad/4924981/HzadR12x.gif)
Widzimy więc, że miejsca zerowe pochodnej są w punktach . Aby ustalić, gdzie są minima a gdzie maksima, musimy zbadać znak pochodnej. W tym celu zapiszmy ją w postaci
![( ) √ -- √ -- sin-2x- − 2 3co s2x − 2 sin 2x = −2 cos 2x 3 + co s2x .](https://img.zadania.info/zad/4924981/HzadR14x.gif)
Można teraz sprawdzić, że jeżeli jest parzyste to jest maksimum, a gdy
jest nieparzyste to jest minimum. Odpowiadające wartości
, to
![√ -- ( π ) ( π ) − 3sin − -- + cos − -- = 2 √ -- ( 3) ( 3) − 3sin 2-π + cos 2π- = −2 . 3 3](https://img.zadania.info/zad/4924981/HzadR18x.gif)
Sposób III
Tym razem odrobinę inaczej przekształcimy wzór funkcji
![√ -- 2 2 √ -- 2 2− 2 3sin xcos x − 3sin x− cos x = 2− ( 3sin x+ cosx ) = ( √ -- ) 2 ( ) = 2− 4 --3-sinx + 1co sx = 2 − 4 cos π-sin x+ sin π- cosx 2 = 2 2 6 6 ( ) = 2− 4sin2 π-+ x . 6](https://img.zadania.info/zad/4924981/HzadR19x.gif)
Ponieważ przyjmuje wartości z przedziału
, funkcja
przyjmuje wartości z przedziału
.
Odpowiedź: