Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 6037061

Rozwiąż równanie  3x−9 ∘3 ------3x−1- 23x−7 ⋅ (0,25)2x−2 = 1 .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Przekształćmy najpierw podane równanie.

 ( ( ) 3x−1) 1 3x−9 1 2x−2 3 23x−7 ⋅ -- = 1 4 3x−9 1 23x−7 ⋅-6x−2-= 1 2 6x−6 233xx−−97 = 233xx−−13 3x-−-9-= 3x-−-1- 3x − 7 3x − 3 (3x − 9)(3x − 3) = (3x− 1)(3x − 7) 9x2 − 36x + 27 = 9x2 − 24x + 7 12x = 2 0 x = 5-. 3

 
Odpowiedź: 5 3

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!