Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 4559165

Wyznacz niewiadomą x z równania:  √ -- √ -- √ -- (x+ 2 3)(3 − 3) = 9 + 3 .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Przekształćmy podane równanie

 √ -- √ -- √ -- (x + 2 3)(3− √ 3) = 9 + √3-- √ -- √ -- √ -- 9 + 3 (9 + 3)(3 + 3) 27 + 12 3 + 3 x + 2 3 = ----√---= -------------------= --------------- 3 − 3 √ -- 9− 3 6 √ -- 30 + 12 3 √ -- x + 2 3 = ----------- = 5 + 2 3 6 x = 5.

 
Odpowiedź: x = 5

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!