Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 2687388

Rozwiąż równanie  3 2 x − 2x − 13x + 26 = 0 .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Widać, że łatwo można wyciągnąć (x − 2) przed nawias.

 3 2 x − 2x − 13x + 2 6 = 0 x2(x − 2) − 13(x − 2 ) = 0 2 (x − 2)(x − 13) = 0 (x − 2)(x − √ 13)(x + √ 1-3) = 0

Równanie ma więc trzy pierwiastki:  √ ---√ --- {− 13, 13,2 }  
Odpowiedź: x ∈ { − √ 13,√ 13,2}

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!