Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 6327132

Rozwiąż równanie  2 (x − 6)(3x + 2) = 0 .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Wyrażenie

 2 2 √ --2 √ -- √ -- x − 6 = x − ( 6) = (x− 6)(x+ 6)

zeruje się dla  √ -- x = 6 i  √ -- x = − 6 . Natomiast wyrażenie

 ( ) 3x + 2 = 3 x+ 2- 3

zeruje się dla x = − 23 . Dane równanie ma więc trzy rozwiązania

 { √ -- √ -} x ∈ − 6,− 2, 6 . 3

 
Odpowiedź:  { √ -- √ -} x ∈ − 6,− 2, 6 3

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!