Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 6851867

Rozwiąż równanie  3 2 x − 6x − 9x + 54 = 0 .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Widać, że łatwo można wyciągnąć (x − 6) przed nawias.

 3 2 x − 6x − 9x + 54 = 0 x2(x − 6) − 9(x − 6) = 0 2 (x− 6)(x − 9) = 0 (x− 6)(x − 3)(x + 3) = 0 .

Równanie ma więc trzy rozwiązania − 3,3,6 .  
Odpowiedź: {− 3,3 ,6 }

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!