Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 8486002

Rozwiąż równanie  3 2 2x − x − 6x + 3 = 0 .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Gdy się przyjrzymy równaniu to można zauważyć, że możemy łatwo wyłączyć (2x − 1 ) przed nawias.

 3 2 2x − x − 6x + 3 = 0 x2(2x − 1 )− 3(2x − 1) = 0 (x2 − 3)(2x − 1) = 0 √ -- √ -- ( 1) 2(x − 3)(x + 3 ) x− -- = 0. 2

 
Odpowiedź:  √ --√ -- {− 3, 3 , 12}

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!