Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 9104427

Rozwiąż równanie  3 √ --2 √ -- √ -- x − 3x + 3 2x − 3 6 = 0 .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Jeżeli się dobrze przyjrzymy, to możemy zauważyć, że z lewej strony równania można wyłączyć  √ -- (x − 3) przed nawias.

 √ -- √ -- √ -- x3 − 3x2 + 3 2x − 3 6 = 0 2 √ -- √ -- √ -- x (x − √ 3) + 3 √2(x − 3) = 0 (x2 + 3 2)(x − 3) = 0.

Wyrażenie w pierwszym nawiasie jest zawsze dodatnie, więc jedynym rozwiązaniem równania jest  √ -- x = 3 .  
Odpowiedź:  √ -- x = 3

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!