Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 9818113

Rozwiąż równanie  3 2 x − 6x − 11x + 66 = 0 .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Łatwo zauważyć, że możemy wyłączyć (x − 6) przed nawias.

 3 2 2 0 = x − 6x − 11x + 66 = x (x− 6√)−--11(x −√6)-= = (x − 6 )(x2 − 11) = (x − 6)(x − 11 )(x+ 11).

 
Odpowiedź:  √ ---√ --- x ∈ { − 11, 11,6}

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!