Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 2566344

Rozwiąż równanie  6 4 (x − 27)(x − 4) = 0 .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Wyrażenie w pierwszym nawiasie zeruje się gdy

 6 3 2 √ -- x = 27 = 3 ⇐ ⇒ x = 3 ⇐ ⇒ x = ± 3.

a wyrażenie w drugim nawiasie gdy

 4 2 2 √ -- x = 2 ⇐ ⇒ x = 2 ⇐ ⇒ x = ± 2.

 
Odpowiedź:  √ -- √ --√ --√ -- x ∈ { − 3,− 2, 2, 3}

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!