Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 3918565

Rozwiąż równanie  3 2 tg x − 3tgx = tg x − 3 .

Wersja PDF
Rozwiązanie

Liczymy

 2 2 tgx (tg x − 3) = tg x− 3 (tg2 x− 3)(tgx − 1 ) √ -- √ -- (tg x − 3)(tgx + 3)(tg x − 1) √ -- √ -- tgx = 3 ∨ tgx = − 3 ∨ tgx = 1 x = π-+ kπ ∨ x = − π- + kπ ∨ x = π- + kπ . 3 3 4

 
Odpowiedź: x = π3-+ kπ , x = − π3-+ kπ , x = π4-+ kπ , k ∈ C

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!