Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 7923456

Dla każdej liczby rzeczywistej x wyrażenie  2 2 (x − 1 ) − (2 − x) jest równe
A) 2x − 3 B) 2x2 − 6x − 3 C) (2x − 3)2 D) 9

Wersja PDF
Rozwiązanie

Sposób I

Korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia na kwadrat różnicy.

 2 2 2 2 (x − 1) − (2 − x) = x − 2x + 1 − (4 − 4x + x ) = 2x − 3.

Sposób II

Korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów.

 2 2 (x − 1) − (2 − x ) = (x− 1− (2− x))(x− 1+ (2− x)) = = (2x − 3)⋅ 1 = 2x − 3.

 
Odpowiedź: A

Wersja PDF
Twoje uwagi
Nie rozumiesz fragmentu rozwiązania?
W rozwiązaniu jest błąd lub literówka?
Masz inny pomysł na rozwiązanie tego zadania?
Napisz nam o tym!