Zadania.info
Największy internetowy zbiór zadań z matematyki
cornersUpL
cornersUpR

Zadania

Na skróty

Recenzje

Linki sponsorowane

cornersM

Linki sponsorowane

cornersR
Zadanie nr 7456144

Jeżeli  -2x-- f (x) = 3x+4 oraz f (g(x)) = x , to
A) g(x ) = 3x2+x4- B) g (x) = 23xx+-4 C)  2x+4- g(x) = 4x D)  --4x-- g(x) = 2− 3x E) g(x) = 2−43xx-

Wersja PDF
Rozwiązanie

Jeżeli oznaczymy y = g(x) to chcemy rozwiązać równanie f(y ) = x , z niewiadomą y (szukamy funkcji odwrotnej). Liczymy

 --2y---= x 3y+ 4 2y = 3yx + 4x y (2− 3x) = 4x 4x y = -------. 2 − 3x

 
Odpowiedź: D

Wersja PDF